2021.11.03
De stora traverserna från Kockumstiden monteras ned
Nu har vi nått ytterligare en milstolpe i stadsutvecklingsprojektet Varvsstaden när de stora traverserna från Kockumstiden nu monteras ned. Den största traversen är först ut och väger 260 ton.
Det är en vindstilla och solig morgon i Varvsstaden. Förutsättningarna för det tunga lyftet som strax ska genomföras hade inte kunnat vara bättre. Ett stort säkerhetstänk präglar hela insatsen och de stora kranarna står redo.
- Det finns inte så många kranar i Sverige som klarar den här typen av lyft. Vi har fått planera om och ändra vår tidplan flera gånger för att vänta in dem då de fastnat på andra jobb längre upp i landet, säger Magnus Alfredsson, projektchef i Varvsstaden.
Traversen sitter 30 meter upp i luften, väger 260 ton och är 11 meter hög och 9 meter bred. Det är ingen liten pjäs som nu är på väg att lyftas ned. Några nyfikna åskådare har samlats redan klockan 8 på morgonen för att följa lyftet. Men det dröjer till klockan 10 innan något synbart händer. Stora stroppar fästs på traversen i redan påsvetsade lyftöglor. Sedan dras hela traversen sakta, sakta utåt innan den tillslut hänger fritt i luften.
- Det är både spännande och lite sorgligt att de nu försvinner. De bidrar med en karaktär till området samtidigt som nedmonteringen nu möjliggör att vi kan gå vidare med utvecklingen av området, säger Hanne Birk, utvecklingschef i Varvsstaden.
Det tar ca en timme innan traversen sakta har firats ner så det är ca 2 meter kvar till marken. Där blir den hängande ett par timmar medans man skär bort stål som hänger ner, för att kunna ställa den säkert på marken.
Det är den stora traversen och den västra traversbanan som nu monteras ned. Den östra traversbanan kommer att stå kvar på sin plats som ett minnesmärke från Kockumstiden.
- Det är roligt att vi kommer kunna bevara en av traversbanorna på plats, den påminner oss om den storslagna skala som en gång fanns här, fortsätter Hanne Birk.
Den andra traversbanan kommer att återbrukas på området på ett eller annat sätt medans stålet från den stora traversen kommer att återvinnas.
Magnus Alfredsson riktar blicken mot traversen igen.
- Skönt att den är nere och att allt gick bra. Nu kan ett nytt kapitel ta vid i stadsutvecklingen, säger han.
Efter nedmonteringen av traverserna kommer demonteringen av områdets stora hallar att ta fart på allvar. Demonteringen har redan påbörjats i den södra delen och i slutet av 2022 kommer det arbetet med demonteringen att vara klart.
- Vi arbetar aktivt med återbruk i Varvsstaden och mycket av materialet som demonteras i hallarna blir en del av vår Materialbank från vilken vi hämtar material att använda i både renoveringsprojekt och nyproduktion på området, berättar Hanne Birk.
Området där hallarna står idag kommer omvandlas till blandad stad med stor andel bostäder.