Magasin 211

Magasin 211 är en byggnad som varit i konstant omvandling för att möta nya behov när de uppstått. Vid uppförandet 1917 inrymde Magasin 211 diverse­ förråd, på tredje våningen modellsnickeri och på vinden modellager. Modellsnickeriet fanns kvar i byggnaden till 1980-­talet. Vid den här tiden fungerade en del av bottenvåningen som brandstation.

Vi ska tillåta att fortsätta komplettera med nya lager. Förlänga energin i rummen.

Magasin 211 - Fasad väster

Läget

Magasin 211 ligger mitt i Varvsstaden. Platsens många vinklar, vrår och offentliga platser är bra förutsättningar för att stadsdelens första in­ vånare ska kunna skapa en atmosfär med bra energi här.

Byggnaden har en utemiljö med direkt anslutning till både grönska och vatten. Det gör att de som arbetar här enkelt kan skifta perspektiv och spendera arbetsdagen både ute och inne.

Vid Magasin 211 norra gavel bidrar den för de flesta okända mikroparken med grönska i kvarteret. Komplett med fullvuxna träd och byst av Kockums grundare är den som en lunga för kvarteret där atmosfären är dämpad och avkopplande. Längsmed vattenrummet mot söder byggs en nästan kilo­ meter lång kajpromenad.

Kontor på tre plan

Den rektangulära byggnaden i tre plan har bågformade, småspröjsade gjutjärnsfönster och en takhöjd som man sedan länge slutat bygga med. Byggnaden är förhållandevis smal vilket tillsammans med de stora fön­ sterna ger bra ljus på alla våningsplan. I byggnadens västra långsida adderas en ny entré med hiss och trapphus. Modern ventilation, värme och övrig teknik installeras.

Orangeri och två restauranger

För att addera växtlighet får Magasin 211 en tillbyggnad i form av ett orangeri. Idén är att det ska vara en plats att stanna upp på. Ett rum som tillhör det offentliga och som är designat för planerade såväl som slumpmässiga möten. Rummet får något så ovanligt som eldstad att samlas kring.

Magasin 211 förbereds för två restauranger. Den ena ligger i direkt an­ slutning till orangeriet i en lägre existerade tillbyggnad. En uteservering byggs på platsen med lä som uppstår där tillbyggnaden möter huvudbyggnadens långsida. Även här adderas växt­lighet i form av en pergola. Som en del av huvudbyggnadens södra gavel görs plats för den andra restaurangen. Den får exceptionell rymd med uteplatser med direkt koppling till kajkanten och vattnet.

Visionsbild från norr
Magasin211 i sin kontext

Goda grannar

Grannar med kvarteret är STPLN, Media Evolution City, Svt, Studio, Minc och Malmö universitet. De bidrar alla på olika sätt med kompletterande platser, verktyg och sammanhang.

Magasin 211 är en del av ett kvarter, kvarteret är en del av en stadsdel och stadsdelen är en del av staden. Alla delar behöver varandra för att fung­ era. Det är helheten som ger Magasin 211 goda förutsättningar för kreativi­tet, produktivitet och bra arbetsliv generellt.

Karta Varvsstaden

”Vi använde oss av byggnadens energi och lade till vår egen; så blev ett plus ett till tre. En form av arkitektonisk aikido.”

/ Joakim Lyth, Wingårdhs

Materialval

Magasin 211 tillförs mjuka taktila naturmaterial för att kontrastera den hårda stål, betong och murstens-materialiteten.

Entré och trapphus. Mur och skiljeväggar målas i ljusgrå nyanser. Trappan blir i svärtat stål med läderlindade handledare. Lampor från den tidigare industrin står för belysningen.

Kontorslandskap. Nya väggar och mötesrum kläs i furuplywood. Väggar mot trapphuset får massivt trä. Det industriella förflutna tas tillvara med ett flytspacklat och slipat betonggolv. Befintliga fönster målas i ljusgrå kulör.

Mötesrum. På golvet kommer en ljusgrå ullmatta med stora öglor. Schabloner runt dörrar får grön kulör. Innerväggar målas grå. Mot kontoret får rummen glasväggar och glasdörrar för att släppa in naturligt ljus.

Vinden. Golvplankor i massivt granträ. Innertaket behåller sin råspont och kompletteras med akustikplattor i trolldekt. Väggarna målas i ljusgrå kulör.

Kontakta oss för mer information

Hanne Birk, Utvecklingschef

hanne.birk@varvsstaden.se