Interiörbild trapphus

2017.12.21

På insidan av Wingårdhs arbete med StayAt Varvsstaden

Intervju med Joakim Lyth, Wingårdhs Arkitekter   18 dec. 2017

Våren 2019 öppnar hotell StayAt Varvsstaden sina portar ut mot St. Varvsgatan. För att bevara så mycket som möjligt av känslan från den svunna Kockums-tiden valde vi en av Sveriges mest prisbelönta arkitektbyrå, Wingårdhs arkitekter, till att stöpa om den före detta  administrationsbyggnaden till ett modernt lägenhetshotell. 

 

 

95 unika rum

Det var just inredningar som Gert Wingårdh började med när han startade firman år 1977. Känslan som deras inrednings-arkitekter Inside Wingårdhs har lyckats skapa för hotellet Miss Clara i Stockholm går hand i hand med vad vi vill ge gästerna på StayAt Varvsstaden. En välkomnande, funktionell och samtidigt intuitiv atmosfär. 

Teres Arvidsson mötte upp arkitekten Joakim Lyth, för ett samtal som vandrade från deras kontor på Gamla Väster till byggprocessen i Skeppshytten, som kvarteret benämns i originalritningarna av Axel Stenberg.

-Allt vi behöver finns på platsen.

Citatet ovan är Joakims första uttalande om vad som är det bästa med detta byggprojekt. Att göra om en tidigare kontorsbyggnad till ett lägenhetshotell med 95 unika rum.

Vi började diskutera den originella färgsättningen som finns i byggnaden. Bröstningar med färger vi undrar vem som har valt och varför.  Joakim menar är att färgen användes till ¾ av väggen (därav uttrycket bröstningar) för att skydda väggarna mot slitage. Färgvalet var säkert inget planerat utan kanske mer ett pragmatiskt val där man använde den färg som blev över efter skrovmålning av Kockums olika fartyg.

Väl på plats går vi igenom den tre våningar höga byggnaden (samt källarplan), och till slut når vi högsta punkt, Tornrummet, som adderades byggnaden år 1928 då huset byggdes samman med Vagnsverkstaden.  Här uppe ska man kunna gå ut och beskåda solnedgång såväl som överblicka större delen av hela Västra Hamnen. Tornet ska kunna användas av alla hotellgäster och fungera som ett förlängt vardagsrum för de långväga gästerna.

Hotellrummen

En serie rum, individuellt färgsatta, med Kockums palett genomgående. Fyra färger har Wingårds valt att fokusera på, noga utvalda kulörer direkt hämtade från platsens närmiljö. Wingårdhs vill skapa en ombonad känsla där byggnadens olika tidsepokrar får leva vidare i en stilren enkelhet. Steg för steg hanterar de varje våning med försiktighet.  Detta då byggnaden står på mark som låg precis längs kajkanten när huset byggdes och därför har en viss känslighet i båda väggar såväl som grund. 

Joakim berättar att Wingårdhs tillsammans med deras inredningsarkitekter i Stockholm kommer försöka använda så mycket som möjligt av det material som Varvsstaden så noga har sparat från alla olika slags byggnader i området. Här finns till exempel mycket trådarmerat glas som kanske kan användas till en alldeles extra spektakulär entré till hotell StayAt Varvsstaden.

Följ byggprocessen via hotellets Instagram-konto.